YIN YOGA

Where the magic happens…

Bij Yin Yoga leg je laag voor laag af, het bindweefsel smelt, jouw celgeheugen activeert.
Daar in de stilte, de donkerte, de diepe oceaan kom je weer in aanraking met jouw zelf, los van alle gedachten, emoties, sensaties.
Je wordt je weer bewust dat je gedragen wordt door de aarde en ervaart een liefdevolle connectie met je lichaam.

“Your heart is the size of an ocean. Go find yourself hidden in its depths.” – Rumi

Wekelijkse lessen

 

 • Wekelijkse Yin Yoga les op donderdagavond 19:00 – 20:15 bij yogaschool Bindi .
 • Wekelijkse les Restore and Renew: geen typische yogales, maar volledig gericht op het ontspannen en herstellen van je lichaam. Als er veel stress is in je lichaam is dit een mooie gelegenheid voor jou om hier zelf iets in te kunnen doen. Donderdagavond 20:30 – 21:45 
 • Wekelijkse Yin Yoga les op dinsdagavond 19:30 – 20:45 bij Yogaschool Marjolein Snelliuspad 23B Amersfoort.

 

Je kunt mij regelmatig treffen voor invallessen bij andere yogascholen of voor het aanbieden voor workshops bij o.a. Mindful Utrecht, We Do Yoga, Sirion Lichtwerk Opleiding.

Wat kan ik voelen?
 

Resultaten van Yin Yoga

 • Je voelt meer rust in je hoofd
 • Spanning in je lichaam verminderd
 • Je hebt een betere nachtrust
 • Rugklachten verminderen of verdwijnen
 • Soepeler en flexibeler lichaam
 • Hydrateren van je lichaam
 • Afvalstoffen kunnen makkelijker ons lichaam verlaten
 • Voedingstoffen worden beter opgenomen
 • Je kunt makkelijker met emoties, gedachten, lichaamssensaties omgaan
 • Kracht in je kwetsbaarheid ervaren
 • Liefdevoller naar jezelf
 • Werkelijk aandachtig en liefdevol zijn naar onze omgeving

Je zult je hopelijk als herboren voelen na het doen van deze lessen.

Yin, de vrouwelijke energie in jou cultiveren
 

Yin en Yang

De termen yin en yang komen voort uit de eeuwenoude Chinese leer: de Tao.

Hierin wordt gezegd dat alles op aarde ingedeeld is in tegenovergestelden, dualiteit: vuur – water, zomer – winter, hoog – laag, lekker – niet lekker, etc. Het mannelijke en het vrouwelijke principe.
Alles is verbonden, het kan niet bestaan zonder elkaar. Bijvoorbeeld: het licht kan niet zonder het donker, anders zou het niet zichtbaar zijn.
We hebben yin en yang nodig: beiden zijn evenveel waard, hier is geen oordeel. Beide factoren zorgen voor een juiste balans, verzorgen een evenwicht en daardoor kan er creatie ontstaan.

Yin                             Yang

passief actief
nacht dag
naar binnen keren naar buiten gericht
vrouwelijk mannelijk
koude hitte
water vuur
rust beweging
maan zon

De huidige samenleving lijkt echter wel teveel Yang ingesteld, de mannelijke energie domineerde.
Dit betekent dat mensen moeite hebben met tot rust komen, gejaagd zijn, geen vast dag- en nachtritme meer hebben, het brein de leiding hebben gegeven zonder samenwerking met je hart, we raken burn-out.

Het is tijd voor een herwaardering van Yin, de vrouwelijke energie.
De krachten van het water, de diepte, onze intuïtie, je gevoelswereld, het ongeziene en het onbenoembare, hetgeen wat je vooral kunt ervaren en waar het verstand niet bij kan. De kracht van de subtiliteit, de zachtheid, de vertraging, de verstilling.
Op deze wijze gaan we weer een diepe verbinding ervaren via ons lijf met de bron van leven en maken we onze kwetsbaarheid tot kracht.

Yin Yoga past juist in deze tijd waarbij het ons weer terug brengt bij onszelf, het lichaam tot rust kan komen en zich kan herstellen.
Door Yin Yoga te beoefenen brengen we evenwicht en voelen we ons weer ontspannen en energiek tegelijkertijd.

Fascia: innerlijke geheugenbank

Fascinerend Fascia: verbindend weefsel in ons lichaam

Net als in mijn individuele sessies, wordt bij de Yin Yoga ook de nadruk gelegd op het fascia (fascie of dieperliggend bindweefsel). Laagjes in ons lichaam, een heel netwerk wat alles met alles verbindt in jou.
Het heeft zijn eigen ritme, het kan uitdijen en inkrimpen en is constant in beweging.
Het is als het ware een communicatie-systeem wat goed geolied mag zijn, anders kan de informatie in jouw lichaam niet voldoende doorkomen en kan dit effect hebben op jouw fysieke maar ook jouw emotionele en mentale gezondheid.
Door stress, een te snelle en uitputtende leefstijl verharden we dit weefsel. Op deze wijze worden we letterlijk en figuurlijk minder flexibel.

Daarnaast wordt alles wat we ervaren in dit leven opgeslagen in ons lichaam. Het fascie vormt een innerlijke geheugenbank.
Dat wat op dat moment te intens was om te voelen hebben we vastgezet, verkristalliseerde cellen, waardoor levensenergie niet meer goed kan stromen.
Je zal misschien herkennen dat door Yin Yoga soms wat emoties of herinneringen kunnen opkomen, de energie komt dan weer in beweging.

Water is de beste geleider van energie, van neurotransmitters. Vroeger bestond een mens uit 2/3 deel uit water, pasgeboren baby’s zelfs uit 95%. Fascie zijn in principe ‘water-snelwegen’.
In deze nieuwe tijd mogen we het vrouwelijke principe, het water, de vloeibaarheid weer meer ruimte geven, ook in ons lichaam. De zachte versie van jezelf.
Door te vertragen, de verstilling toe te laten en ons lichaam in de Yin Yoga-pose te laten dragen door de grond, kan het weefsel weer smelten. Het vraagt toewijding, liefdevolle aandacht en je te durven openen voor de kracht van de subtiliteit.
Je zal verschuivingen voelen optreden in je lichaam, een diepte in jezelf gewaarworden. Een thuiskomen bij jezelf.

 

YIN YOGA en de balans hervinden

Yin Yoga is een meditatieve vorm van yoga die het zenuwstelsel kalmeert.

Bij Yin Yoga maak je door langer in eenzelfde liggende of zittende houding te verblijven, contact met de fascia (het dieperliggend bindweefsel).
Je leert je spieren te ontspannen en de aandacht te verleggen naar wat binnen in jou plaatsvindt.

Door daarnaast ademhalingsoefeningen en mindfulness-technieken te integreren schakelen we vrij snel naar het parasympathisch zenuwstelsel waar het lichaam tot rust mag komen en mag herstellen.

Workshops

In de workshops heb je de mogelijkheid om in het weekend te ‘proeven’ van Yin Yoga of juist de verdieping aan te gaan, omdat we langer dan een gebruikelijke les aan yoga zullen doen.

Ik geef workshops over de vijf seizoenen en hoe je heel gericht jezelf kan ondersteunen in je gezondheid door specifieke yin yoga-poses te beoefenen.
Daarnaast geef ik een zeer interessante workshop over de Psoas-spieren in onze buik en de relatie met stress in ons lichaam.
Ook is er een speciale Yin Yoga-workshop waarin de beginselen van het Hawaiaanse helingsritueel Ho’oponopono aan de orde komen. Speciaal voor vrouwen kan ik de Venus Yoga-workshop aanraden om je vrouwelijke energie meer ruimte te geven, tot meer ontspanning en innerlijke kracht te komen. Aanrader!

Voor meer informatie en data: WORKSHOPS

 

Traditionele Chinese Geneeskunde: lichaam als energiesysteem
 

Meridianen en de Vijf-elementenleer

Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels bevestigd dat elk lichaam een belangrijk energiesysteem bevat wat men het meridianenstelsel noemt, wat zich bevindt in het dieperliggend bindweefsel. Deze energiekanalen bevatten water ofwel hyaluronzuur wat ons lichaam hydrateert en jong houdt. Hoe ouder we worden hoe minder van dit zuur aanwezig is en hoe minder energie we kunnen ervaren. Naast het hydrateren van ons lichaam is het ook verbonden met alle organen, weefsels en cellen in ons lichaam.

Het lichaam bestaat uit duizenden meridianen. In de Yin Yoga werken we met degene die meer aan de oppervlakte liggen en ook door de acupunctuur/acupressuur gebruikt worden.

De meridianen zijn verbonden met specifieke organen, maar hoeven niets te zeggen over de werking van het orgaan. Het staat voor elementen in ons lichaam gebaseerd op onderlinge samenwerking, ook emoties zijn hier onderdeel van.


 • Nazomer: de tijd waarin je balans opmaakt, de vruchten plukt van je investering / Maag-Milt / Piekeren – Vertrouwen in overvloed
 • Herfst: de blaadjes die dwarrelen van de bomen, omgaan met verval / Longen-Dikke Darm / Verdriet, eenzaamheid – loslaten, moed
 • Winter: donkerste periode van het jaar waarin je naar binnen mag keren / Nieren-Blaas / Angst – Levenswijsheid, diepe verbinding
 • Lente: een tijd van explosieve groei-kracht / Lever-galblaas / Woede – Creativiteit
 • Zomer: een tijd van vieren, het hart wat geopend mag worden / Hart-Hartbeschermer-Dunne Darm / Haat, hysterie – Liefde

De Vijf-elementenleer is een concept wat voortkomt uit de observatie van de samenhang in de natuur. Het is een voedende en controlerende cyclus. Het volgt een wetmatige cyclus op (zoals de seizoenen na elkaar wisselen). Opnieuw komt weer het systeemdenken van de Tao aan de orde: de eeuwige kringloop.

In de lessen zal ik je zo af en toe wat meer informatie geven over de meridiaan waar we mee werken, waar deze in het lichaam stroomt en welke invloed dit kan hebben op jou. Het ontbreken van deze theoretische kennis heeft geen effect op het resultaat van de yoga-houdingen.

Wat als ik niet van yoga houd of mijzelf niet lenig genoeg acht?
 

‘Join the club!’
Ik heb ook nooit van yoga gehouden, met name omdat ik niet meekon in de snelheid en accuraatheid van de poses. Mede daardoor concludeerde ik dat yoga en andere vormen van lichaamsbeweging niets voor mij waren.

Op het moment dat ik in aanraking kwam met Yin Yoga veranderde niet alleen mijn relatie met mijn lichaam, maar beïnvloedde het mijn hele leefstijl en kijk op de wereld.
Ik ervoer wat een diepe ontspanning er in mij waarneembaar was zonder dat ik moest streven, mijn grenzen overging.
Er was een intiem, verstild contact voelbaar waarin ik steeds diepere lagen via mijn lichaam kon ontdekken. Ik ervoer bedding in mijzelf en kon daardoor ruimte geven aan eventuele emoties, spanning die vrijkwam.

Typisch aan Yin Yoga is dat je de houding voor jou op maat uitvoert. Je hebt de beschikking over allerlei kussens, dekens, om het nog comfortabeler te maken zodat je je spieren kunt ontspannen.
Ik breng graag lichtheid, kalmte en zachtheid in mijn Yin les. Je hoeft niet je best te doen, wees maar gewoon hier waar je nu bent, bij jezelf, vanuit daar ontvouwt het pad.
Ik herken mij in de woorden van mijn eerste yogadocent die ooit over zichzelf zei: ‘ik geef yoga aan mensen die niet van yoga houden.’
Voel je welkom om aan te sluiten.

Benieuwd wat ik voor jou kan doen?

maak dan nu een afspraak voor een eerste sessie